Beschikbaarheid

Omgeving

De Harz is voor veel Nederlands nog een vrij onbekend stukje Duitsland. De Harz is een van de mooiste middelgebergtes in Duitsland. De Harz heeft veel te bieden aan natuurschoon, zodat het bij uitstek geschikt is voor wandelen en mountainbiken.

Waar ’s zomers wandelaars en natuurliefhebbers aan hun trekken komen, zijn ’s winters de sneeuwliefhebbers veruit in de meerderheid. Vooral de wintersportcentra Braunlage (8km), Hohegeiss, Schierke, Hahnenklee, Wildemann en Sankt Andreasberg zijn zeer geliefd. Absoluut sneeuwzeker is het er niet in de winter, maar bij voldoende sneeuwval heeft de vakantieganger toch 500 kilometer langlaufloipen en diverse skihellingen tot zijn beschikking. De Harz trekt ’s winters eigentijdse snowboarders en carveskiërs, maar ook mensen die de voorkeur geven aan de alternatieve wintersporten: rodelen, wandelen met sneeuwschoenen en sledehondenrennen.
Cultuur

Maar de Harz biedt meer zoals culturele hoogstandjes in Goslar, Quedlinburg (beide opgenomen in het UNESCO werelderfgoed) de Kyffhauser Denkmal, Ilsenburg, Bad Sachsa of Stolberg, waar onze koninklijke familie zijn oorsprong vindt. ook is het indrukwekkende voormalig concentratiekamp “Mittelbau Dora” te bezoeken waar in een in de rotsen uitgehouwen fabriek de V2 raketten werden geproduceerd. Uit vervlogen DDR-tijden zijn diverse (openlucht) grensmusea (Sorge, Tettenborn) te bezoeken.
Bezienswaardigheden/activiteiten

In de Harz is naast het vele natuurschoon nog veel meer te zien en te doen, in ons vakantiehuis zijn tal van folders, boekjes en kaarten aanwezig.

Een aantal voorbeelden:

 • De hoogste berg van de Harz, de Brocken (1142m), kun je te voet of met een authentieke stoomtrein beklimmen. De stoomtreinen van de HarzerSchmalspurBahnen (HSB) onderhouden een intensieve treindienst met oude locomotieven tussen de plaatsen Wernigerode, Nordhausen en. De meest spectaculaire rit is een bijzondere bergrit via de lijn naar de Brocken, het hoogste punt in Noord-Duitsland. Als je vanaf Wernigerode vertrekt klimt de trein van ong. 200m naar 1142m.
 • Absoluut een bezoek waard is Thale, waar de rivier de Bode onder in het enorm diep uitgesneden Bodetal stroomt. Een cabinelift brengt u van het dal naar de ene zijde (Hexentanzplatz) en een stoeltjeslift naar de andere zijde (Rosstrappe) omhoog. Eenmaal boven biedt deze plek een spectaculair aanblik over grillig gevormde rotspartijen. Hier bevinden zich ook het Bergteater, een Wildpark en een schitterende Rodelbaan.
  Afdalen met een mountainbike is voor geoefende fietsers over een speciaal daarvoor aangelegd mountainbike pad ook mogelijk. Omhoog gaat eenvoudig met de stoeltjeslift….
 • Wild- en roofvogelparken, in Thale, Wernigerode en een roofvogelshow in Bad Sachsa
 • Diverse kastelen en burchten, bijvoorbeeld in Wernigerode, Falkenstein en de Kyfhauser denkmal.
 • De grootste modelspoorbaan van Duitsland in Lautenthal.
 • Lekker actief Rodelen op een van de vele Sommerrodelbanen die de Harz kent, bijvoorbeeld in Thale, St. Andreasberg of Wippra.
 • Afdalen van de Wurmburg bij Braunlage met een monsterbike(reuzestep) nadat je met de cabinelift omhoog bent gebracht.
 • Zwemmen in een van de vele natuur- of zwembaden, waterfietsen, zeilen en surfen op een van de stuwmeren.
 • Compleet Westerndorp met vele voorstellingen in Hasselfelde.